Pages

Çocuk Eurovision'da Türk Devleti | Azerbaycan

Azerbaycan'ı 2018 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'nda Fidan Huseynova 'I Wanna Be Like You' isimli şarkısıyla temsil edecek.

Azerbaycan
Azerbaycan Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesişim noktası olan Kafkasya'da yer alan bir ülkedir. Güney Kafkasya'nın en büyük yüzölçümüne sahip ülkesi olan Azerbaycan'ın doğusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan ve güneyinde İran ile komşudur. Kendisine bağlı olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin ise kuzey ve doğusu Ermenistan ile, güneyi ve batısı İran ile çevrilmiştir, Türkiye ile de 17 km'lik sınırı bulunmaktadır.

Azerbaycan, üniter bir anayasal cumhuriyettir. Türk Keneşi ve TÜRKSOY'un etkin üyesidir. 158 ülkeyle diplomatik ilişkisi ve 38 uluslararası kuruluşa üyeliği vardır. GUAM, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün kurucu üyelerindendir. Ortak tarihi ve geçmişi olan Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkiler dostane olmuştur. 1993 yılında cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen Haydar Aliyev’in "Biz bir millet, iki devletiz" sözleri Türk-Azeri ilişkilerine egemen oldu. 2003 yılında Haydar Aliyev'in yerine cumhurbaşkanı seçilen İlham Aliyev döneminde de iyi ilişkiler devam etti. 2009 rakamlarına göre Azerbaycan'da 38.000 bin Türk yaşamaktadır.

Azerice
Azerice, Azerbaycan Türkçesi ya da Azerbaycanca, Türk dillerinin Oğuz grubu içerisindedir ve Türk halklarından biri olan Azerilerin ana dilidir. Türkiye Türkçesi, Azerbaycan Türkçesine en yakın dildir. En çok konuşucusu İran Azerbaycanı'nda bulunan dil, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmî dilidir. Rusya'ya bağlı Dağıstan'ın ise resmî dilleri arasında yer alır.

Azerice, Azerbaycan'da 9.600.000, İran'da ise 12-18 milyon kişi tarafından konuşulan bir dildir. Irak Türkmenlerinin ağzı da Azericeye benzer. Azerbaycan'da 1991 yılı itibarıyla Azericeye uyarlanan Latin alfabesi yeniden kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye'de Ardahan, Kars, Iğdır illerinde konuşulur.

Eurovision'da Azerbaycan
Azerbaycan 2008 yılından beri Eurovision'a katılıyor. 2011 yılında yarışmayı kazanarak 2012 yılında ev sahipliği yapmıştır. Devlet kanalı İctimai 2012 yılından itibaren Çocuk Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Azerbaycan bu yıl 2013 yılından sonra yeniden katılacak.

2012 yılında Suada Alakbarova ve Omar Sultanov ikilisi "Girls and Boys" (Dünya Sənindir) isimli şarkılarıyla temsil etmiş 49 puanla on birinci olmuştur.



2013 yılında Rustam Karimov "Me and My Guitar" isimli şarkısıyla temsil etmiş 66 puanla yedinci olmuştur.



Fidan Huseynova
13 yaşındaki Fidan Hüseynova 2016 yılında Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in kararı ile Azerbaycan’ın genç yetenekleri arasında gösterilip desteklenmiştir. Lara Fabian'ın İstanbul ve Bakü konserinde bir düet yapmıştır. San Remo ve bir çok uluslararası yarışmalarda dereceler elde etmiştir.

Fidan 'I Wanna Be Like You' isimli şarkısıyla Azerbaycan'ı temsil edecek!




20 ülke'nin katılımıyla yarışma 25 Kasım'da Beyaz Rusya'da gerçekleşecek. Türkiye saatiyle saat 18.00'de başlayacak!




Yorum Gönder

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates