Pages

Recep Tayyip Erdoğan ve Eurovision

24 Haziran seçimleri sonrası Recep Tayyip Erdoğan tarihe, Türkiye’nin ilk Başkan’ı olarak geçti. Recep Tayyip Erdoğan'ın Eurovision Şarkı Yarışması ile ilgili açıklamalarını bir araya topladık.

Eurovision zaferi!

Sertab Erener'in zaferinden sonra dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Sertab Erener'i telefonla arayarak tebrik etmiştir. Sertab'ın Türkiye’ye dönüşünde, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda bir tören düzenlemiştir. Ayrıca Sertab Erener'in başarısını kutlamak adına bir resepsiyon düzenlendi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası'na layık görüldü.


Zafer sonrası Ankara'ya gelen Sertab Erener ve ekibini TBMM Başkanı Bülent Arınç, ardından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, akşam saatlerinde de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kabul etti. Arınç, birçok ülkeden oy alınmasını, güçlü bir ülke olmaya başlayan Türkiye'nin yeni konumuna bağladı. Erener ise "Konuşmak işim değil, ben şarkı söylerim. Herkese çok teşekkürler" demekle yetindi. Cumhurbaşkanı Sezer'in Erener ve ekibini kabulü ise 15 dakika sürdü. Başbakan Erdoğan, Erener'i kabulünde, "Bize az puan veren ülkelere biraz daha gitmemiz gerekir" dedi. Sanatçıya altın bir bileklik hediye eden Erdoğan, "Evdekilerin size karşı özel bir muhabbeti var. Ailem sizi alkışladı" dedi.

Mart 2004 tarihinde Sertab Erener'in evine hırsız girmesi sonrası Recep Tayyip Erdoğan tarafından hediye edilen altın bilezik çalınmıştır.

30 Mayıs 2003 tarihinde hükümetin kadrolaşma ve Avrupa Birliği uyum yasalarının tartışıldığı Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Sertab Erener'in başarısının da konuşulduğu ortaya çıkmıştı.

Eurovision'da birinci olan Sertab Erener'in de övüldüğü toplantıda "Bu başarı Türkiye için iyi oldu" denildi.

Ev sahibiyiz!

Eurovision 2004 hazırlık sürecinde Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar.

"Erdogan Eurovision'dan memnun"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Eurovision Şarkı Yarışması'nin çok başarılı geçtiğini, yarışma sonuçlarında şarkıcıların performansı kadar ülkelerin birbiriyle olan ilişkilerinin de etkili olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan basın mensuplarının Eurovision Şarkı Yarışması ile ilgili sorularını yanıtladı. Organizasyonun çok başarılı olduğuna değinen Erdoğan, gerek Devlet Bakanlığı, gerek TRT Genel Müdürlüğü, gerekse de Kültür ve Turizm Bakanlığı'nin ellerinden geleni yaptığını ifade etti. Organizasyonun diğer ülkeler tarafından da çok takdir edildiğini belirten Erdoğan, "Aldığımız tepkilere baktığımızda, adeta kusursuz bir organizasyon olarak değerlendiriyorlar. Gerçekten bizler de 'bu kadar kısa zamanda, yoğun bir çalışmayla bu organizasyonu en güzel şekilde nasıl bitirdik' dedik. Öyle zannediyorum ki, ülkemizi mahçup etmeyen bir organizasyon gerçekleştirdik" dedi. Sonuçların açıklanmasının ardından neler hissettiği yönündeki bir soruya da Başbakan Erdoğan, "Burada milletler oy veriyor. Söyleyecek bir şey yok. Ama bu çok açık ki, kendinizi dünyaya çok net tanıtacaksınız. Ben inanıyorum ki, sanatçıların ortaya koydukları performansın yanısıra, ülkelerin birbiriyle olan ilişkileri de yarışmaya yansıyor" cevabını verdi.

Erdoğan finali izleyecek! 

2004 yılında ev sahibi olduğumuz yarışmada Recep Tayyip Erdoğan'in kızları ile birlikte Eurovision'u Abdi İpekçi Arena'da izleyeceği basında yer almıştır. Recep Tayyip Erdoğan’ın Eurovision’a katılıp katılmayacağı ise son ana kadar belirsizdi. Ancak Erdoğan önceki yıllarda hiçbir evsahibi ülke başbakanının yarışma gecesinde hazır bulunmadığını öğrenince finale gitmeyeceğini açıklamıştır. İstanbul’daki finale hükümet adına Erdoğan’ın yerine Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu katılmıştı.

Eurovision sonrası

2004 yılında Zonguldak AKP kongresinde konuşan Erdoğan "Sonunda ekonomide yönetimde bahar mevsimi yakaladık. Bunu Eurovision'da dünya birincisi olmakla farklı bir noktaya taşıdık." açıklamasını yapmıştır.

6 Haziran 2004 tarihinde İstanbul Sanayi Odası Tarafından düzenlenen "İstanbul Sanayi Forumu" toplantısında konuşan Erodgan Dünya Gazeteler Birliği (WAN) toplantısının başarıyla yapıldığını, Eurovision'un aynı şekilde noktalandığını açıklamıştır.

Barış ve Dostluk Konseri



7 Temmuz 2004 tarihinde Sultanahmet Meydanında gerçekleşen "Barış ve Dostluk Konseri"nde Sakis Rouvas ve Sertab Erener sahne almıştır. Konsere dönemin Yunanistan Başbakanı Karamanlis ve Erdoğan katılmıştır.

"Türkiye'ye biz sınıf atlattık"

2005 yılında Recep Tayyip Erdoğan 30 Ağustos Zafer Bayramı akşamı yayına konulan "Ulus Sesleniş" konuşmasında Türkiye'nin son dönemde dev organizasyonlar gerçekleştirdiğini belirterek "Nato Zirvesi, Şampiyonlar Ligi, Asya Kalknma Bankası Zirvesi, Eurovision Şarkı Yarışması finalleri, OECD zirvesi, Gençlik oyunları ve Formula 1 yarışlarına Türkiye damgasını vurmuştur. Bunlar adeta çitanın yükselttiği ve bu noktada Türkiye'nin adeta sınıf atladığı hareketlerdir Türkiye, Bizim dönemimizde sınıf atlamıştır. şeklinde konuşmuştu.

 Bülent Çelik tarafından yapılan karikatür



Vatan gazetesinde karikatürist Bülent Celik tarafından çizilip 28 mayıs 2008 günü yayınlanan karikatürde işlenen durum. Erdogan kendi odasında gözlerinde siyah gözlük elinde gitar dururken, bürokratları kapıdan durum değerlendirmesi yapıyorlar.

- Gelecek yıl Eurovision'a bizzat katılmaya karar vermiş.
- ... olly rehn tavsiye etmiş.

2009 yılında Erdoğan TRT-Türk'ün açılışında Hadise'ye canlı yayında Moskova'ya bağlandı.

Erdoğan canlı yayında Hadise'ye Eurovision çalışmalarının nasıl gittiğini sordu. Hadise, yoğun bir hazırlık dönemi geçirdiklerini ve çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyleyerek, mutlu haberlerle Türkiye'ye dönmek istiyoruz dedi. Erdoğan ise Hadise'den başarı beklediklerini söyleyerek yarışma öncesi Moskova'ya bir ziyaret düzenleyeceklerini ifade ederek, Hadise'ye destek ziyaretinde bulunacağının sinyalini verdi.

Azerbaycan zaferi

2011 yılında Azerbaycan'ın zaferinin ardından Erdoğan, Nigar Jamal'ı arayıp tebrik etmiştir. Telefonda 'Eurovision Şarkı Yarışması'nda gösterderdiğiniz üstün başarıdan dolayı tebrik ederim. Azerbaycan ve Türkiye 'iki devlet, bir millet' demiştir. Ayrıca Türkiye, Azerbaycan'a ev sahipliğinde destek olmuştur.

Jamala'nın zaferi

2016 yılında Kırımlı Jamala'nın zaferinin ardından Erdoğan Jamala'yı arayıp tebrik etmişti. A Haber'e konuşan Jamala telefon görüşmesini anlatmıştı. 

"Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan beni dün arayarak ne kadar gurur duyduğunu söyledi ve çok güzel sözler kullandı. Bana ailemi sordu ve onlara beni yetiştirdikleri ve bu sahte dünyada nasıl gerçek bir insan olmayı öğrettikleri için saygı duymamı söyledi. Ben de kendisine ve tüm Türk halkına bana verdikleri destek için minettar olduğumu belirtmek isterim."

Jamala Erdoğan'ı İstanbul'daki konserine davet etmişti.



Türkiye 2013 yılından beri Eurovision Şarkı Yarışmasına oylama sistemi ve Big 5 nedeniyle katılmıyor.


Yorum Gönder

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates