Pages

Ukrayna Eurovision'dan çekildi

Ukrayna 64. Eurovision Şarkı Yarışması'ndan çekildiğini açıkladı. Peki Ukrayna neden Eurovision'dan çekilme kararı aldı?

Olayın başına dönersek her şey 23 Şubat akşamı Ukrayna'nın elemeleri (Ulusal Final) olan Vidbir'de başladı. Vidbir yarışmacılarından olan Maruv "Siren Song" şarkısını seslendirdikten sonra jüri karşısına geçti. Jüri üyelerinden biri olan 2016 birincisi Jamala Maruv'a "Merhaba Maruv, seni rahatsız edecek bir soru soracağım! Kırım, Ukrayna'nın mı?" diye sordu. Maruv ise Ukrayna'nın elbette. cevabını verdi. Aslında Maruv Rusya'da konser verdiği için de canlı yayında eleştirildi. Yaşanan gerginlik sonrası oylama gerçekleşti ve Maruv halk oylamasıyla birinci oldu.

Maruv'un birinci olmasından sonra her şey normaldi. Fakat daha sonra Ukrayna Başbakan yardımcısı "Ukrayna temsilcisi olan bir şarkıcı, saldırgan bir devleti gezen ve gelecekte de bunu planlayan biri olarak kabul edilemez." tweetini attıktan sonra esas gerginlik başladı diyebiliriz. Maruv’a Rusya’daki bütün etkinliklerini iptal etmesi için 24 saat verildi. O sırada Jamala ve Maruv'un yaşadığı gergin anlar sosyal medyada en çok konuşulan olay oldu. Her iki isimde birçok ülkede Trend Topic olurken Maruv Türkiye'de de Trend Topic listesine girdi.


24 Şubat Pazar günü Ukrayna'yı Eurovision'da temsil edecek ismin 48 saat içinde belli olacağı açıklandı. Çoğu kişiye göre bütün gerginliği başlatan Jamala oldu. Jamala canlı yayında yaşanan olay ile ilgili sosyal medya hesaplarından açıklama yaptı.

Jamala: "Eurovision her şeyden önce bir müzik bayramı, şarkı olimpiyatı.Bununla birlikte ülkemizin şu an içinde bulunduğu durumda vatandaşlarımızda olduğu gibi benim için de konuşurken duyguların kontrol edilmesi çok zor. Ama bu durumun katılımcıların değerlendirmesini etkilemediğini ve asıl motive olduğum şeyin Ukrayna’nın zaferi için sanatçıların profesyonel ve adil bir şekilde değerlendirilmesi olduğunu vurgulamıştım. Ülke, kazananı Maruv olarak seçti ve bu zafer için içten tebrik ettim."

25 Pazartesi günü ise MARUV sosyal medya hesabından basın açıklaması yaptı. "Son 24 saat hayatımın en duygusal zamanıydı. Ulusal finalde halk desteği ve jüri oyuyla adil bir şekilde kazandım. Ama şimdi zaferimizi elimizden almak istiyorlar. Ben Ukraynalıyım ve bununla gurur duyuyorum."


Daha sonra Devlet Kanalı UA: PBC, Maruv'un Eurovision'a katılmayacağını açıkladı. Akşam saatlerinde ise Eurovision'dan çekilmeyi planladıklarını açıkladılar.

26 Şubat Salı günü Maruv'a sunulan şartların aynısı Vidbir ikincisi ve üçüncüsü olan Freedom Jazz ve Kazka'ya sunulacaktı. Bu gergin süreç devam ederken Ukrayna ve Rusya arasında olan kriz dünya basınında yer aldı.


"For You" isimli şarkısında Maruv'la birlikte çalışan ünlü DJ Faruk Sabancı da Maruv'a destek oldu.


27 Şubat Çarşmaba günü Ukrayna Bakanlar Kurulu, Ukrayna temsilcisinin Eurovision'a seçilmesine ilişkin düzenlemelerin iyileştirilmesi için Televizyon ve Radyo Yayıncılığı Devlet Komitesi'ni görevlendirdi. İlgili karar, bugün bir hükümet toplantısında kabul edildi. Öte yandan Vidbir finalistlerinden olan Brunettes Shoot Blondes'a teklif sunuldu fakat onlar da teklifi geri çevirdi.

Rus basınına göre Andrey Danylko (Verka Serduchka) "Eğer herkes teklifi reddederse, eski zırhımı alır, yıldızımı parlatır ve kurtarmak için giderim!" dedi.

Akşam saatlerinde devlet kanalı Eurovision'dan çekildiğini açıkladı.



Yorum Gönder

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates