Pages

Barış Manço'nun Eurovision macerası

Barış Manço'nun kısa süren Eurovision macerasına göz atmaya ne dersiniz?

"Eurovision'da Türkiye'yi ben temsil etmeliyim"

Eylül 1980'de Barış Manço, fuara gitmek üzere İstanbul'dan İzmir' uçağına yurduğu sırada Türk Hava Yolları personeli önünü keser ve Eurovision'da gelecek yıl Türkiye'yi kendisinin temsil etmesi gerektiği söyler; aksi halde direniş yapıp uçmayacaklarını söyler. Yarı şaka yarı ciddi konuşma sonrası Barış Manço "Eurovision'da Türkiye'yi gelecek yıl gerçekten ben temsil etmeliyim. Başarılı olacağıma inanmasaydım böyle konuşmazdım." açıklamasını yapar.

"Yepyeni üç bestem hatta kostümlerim bile hazır. Fuar'da ki program dışında burada tüm günlerimi kendimi Eurovision'a hazırlamakla geçiriyorum. Eurovision'a katıladığım takdirde beraberimde yalnızca bestelerim ve kostümlerimle birlikte Türk halkının umutlarını götürmekle kalmayacağım 22 yıllık müzik yaşantımı da ortaya koyacağım." Daha sonra "Bir an için de olsa alçak gönüllülüğü bırakıp, böyle konuştuğum için beni bağışlayın. Eurovision'da ortaya koyacağım 22 yılık müzik yaşantımın ağırlığını ve onun etkisini bilecek kadar sorumluluk taşıyorum." der.

Takvimler 1982 yılının sonlarını gösterirken Barış Manço ve Kurtalan Ekspres Köln'de yine Almanya'nın en popüler televizyon programına çıkmıştır. 1983 Eurovision öncesinde "Eurovision'da Türkiye'yi temsil edece Türk sanatçısı" imajını yaratmış ve büyük övgülerle Türkiye'ye dönmüştür. 1982 yarışması'nın sonucunu beğenmeyen Barış Manço önümüzdeki sene yarışmaya katılabileceğinin ilk sinyallerini vermişti.

Bütün yıl iddialı bir şekilde hazırlıklar yapan, televizyon basın çıkarmalair yaparak gerekli kamuoyu oluşturulmuştu. Barış Manço kendine ve bestesine çok güveniyordu. 1983 yılında Barış Manço dışında ulusal finale 93 kişi başvurmuştur.

Barış bizimle alay ediyor

14 kişiden oluşan TRT Eurovision jürisi şarkıyı değil ilk 8'e ilk 16'ya bile sokmadılar. Hatta bazı jüri üyeleri arasında "Barış bizimle alay mı ediyor?" diyenler olmuştu. Sonuçların açıklanmasıyla Barış Manço TRT'ye ve jüri üyelerine ateş püskürmeye başlar. "Duygusal ve on yargılı yalaşımlarla sağliki sonuca varılamaz. Bir kez daha anladım TRT içinde beni sevmeyenler yaptı bunu ama önemli değil. Ben yıllarca ülkeme aklanmış bir sanatçıyım. Eurovision'a gönderdiğim parçayı yarışma sonrası plak yapacağım ve 40 milyonun oylamasına sunacağım. Kararı halk verecek ve Almanya'da, Belçika'da yaptığım televizyon programında olduğu gibi dışarıda ülkemi tanıtmaya devam edeceğim."

Barış Manço: "İlk 10'a giremezsem para vermeyin." demesine rağmen TRT tarafından finale alınmadı. "Kazma" yayınlandığı ilk ay içinde 500 bin satarak rekor kırar.



Eurovision sonrası


1983 yılında Eurovision'da ülkemizi Çetin Alp "Opera" ile temsil eder ve sonuncu oluruz. Yarışmadan sonra Çetin Alp ve Barış Manço arasında Gong dergisi üzerinden ciddi bir söz düellosu yaşanmıştı.

"Çetin Alp şarkının kötü olduğunu bile bile sırf Avrupa'da şarkı söylemiş olabilmek için Eurovision'a katılmıştır." diyen Barış Manço'ya Çetin Alp Gong dergisi üzerinden yanıt veriyor. "Barış Manço bu işin saç uzatmakla olacağını sanıyorsa yanılıyor. 25 santim saç uzatmakla hiç bir sye olmaz. Gittik Avrupayı gördük öyle uzun saçlı şarkıcılar tonla am aya doğru dürüst sesi olanlar işte onlar pek az. Barış Manço'nun önce bunu iyice düşünmesi gerek. Biz Avrupa da oy alamadık ama olay yarattık. Bunu ekranda izleyenlere sorun. Barış Manço gitseydi ne yapacaktı? Eşsekle katırla kazmayla, baltayla bu işi başaracağını mı sanıyor. Kanımca gülünç oluyor."

Bir kaç hafta sonra Barış Manço Gong dergisi üzerinden cevap verir.

"Bneim saçlarımla ilgilenmen hoş ama 25 değil 40 cm saçlarım. Üstelik o saçlar onbeş yıl hep zirvede kalara geldi bugüne. Hatta arkadaşın Suna Yıldızoğlu bendne şarkı almaya geldiği zaman saçlarım yine öyle uzundu. Kazma ile eşşek ile bbu işler yürümez diyorsun. Ben bu sözlerine ne diyeyim. Allah sana yardımcı olsun arkadaşım çe arkadaşım tin arkadaşım Çetin...



Yorum Gönder

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates