Pages

Arşiv odası | Şebnem Paker'in macerası

1997 yılında 'Dinle' ile ülkemizi temsil eden ve üçüncülük getiren Şebnem Paker'in Eurovision macerasını ele aldık.

Besteci Levent Çoker, Şebnem Paker ile tanışır ve bir açarak bestesini okumasını ister Şebnem bu teklifi kabul ederek ikinci bir Eurovision macerası başlamış olur. Şebnem Paker 1996 yılında 'Beşinci Mevsim' ile katılmıştır.

Ulusal Final

Şebnem Paker ve Grup Etnik 1 Mart'ta Meltem Ersan ve Bülent Özveren'in sunduğu Türkiye ulusal finaline sözleri Mehtap Alnitemiz'e bestesi Levent Çoker'e ait 'Dinle' katılır ve birinci olur. Böylece Dublin'deki Eurovision maceraları resmen başlamış olur.




Eurovision haftası

Türkiye'de o dönem Eurovision adeta unutulmuş Türk ekibi Dublin'e sessiz sedasız gitmiştir.

Prova günü Türkiye ikinci sırada provasını gerçekleştirmiş prova sonrası 'Dinle'yi sevilmeye başlamıştı.

Ziller unutuldu!

Şebnem Paker’in performansı sırasında elinde tuttuğu ziller Türkiye'de kalmış, Türk ekibi İrlanda caddelerinde zil aramıştı. bu olayı duyan Yunan delegasyonu, Türk delegasyonuna zil verebileceklerini söylemiş ancak Türk delegasyonu kabul etmemişti. En sonunda ziller Türkiye'den getirilmişti.


Şebnem Paker'in seslendirdiği "Dinle" şarkısına TRT tarafından, Avrupa basınına ve protokole dağıtılmak üzere CD hazırlanmıştır. O yıla kadar şarkılara kaset hazırlanmıştı.



Provalarda favori

TRT o zamanlar bütçeyi fazla açmıyordu ve Türkiye bütçe konusunda en zayıf ülkeydi. Provalar günü Türkiye favori ülkelerden biriydi.

Ekip, kendi aralarında "İyi bir şey yapacağız ya da alışık olduğumuz gibi sonlarda, ortalarda yer alacağız. İlk üç olacak, ilk beş olacak." diye kendi aralarında konuşuyordu.

Yarışma gecesi

Yarışma gecesi Şebnem Paker ve Grup Etnik sahneye çıktığında şarkısına eşlik edende olmuştur. Oylamaya geçildiğinde yarışmayı izleyen Türkler kendi aralarında ne oluyor demeye başladı. Türkiye neredeyse her ülkeden puan topluyordu, bu Türkler için hiç alışık bir durum değildi. Türkiye'deki özel kanallar yayını keserek Türkiye'nin yarışmada ön sıralarda gittiğini duyurmaya başladı.

Yarışma gecesi İrlanda'da bulunan Türk delegasyonu sevinçten ağlıyordu. Çekişmeli bir puanlamadan sonra 121 puanla üçüncü olmuştuk.




Şebnem Paker, Eurovision'a en büyük dereceyi getiren ilk temsilcimizdi ama bu başarı Türk halkının yarışmadan elini eteğini çektiği bir döneme rastladı. Pek çok kişi Türkiye'nin üçüncü olduğunu ertesi gün öğrendi. Sevinç büyüktü! Türk basını Şebnem'in bu büyük başarısını konuşuyordu.





Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Şebnem Paker'i Çankaya Köşkü'nde kabul etmiştir. Demirel, Eurovision'da Türkiye'nin aldığı üçüncülüğün, dünyayla yarışan Türkiye'nin kararlığının bir göstergesi olduğunu belirtti.

Şebnem Paker ve ekibi havalimanında karşılanıyor.



Yarışma sonrası

Eurovision'da başarı beklenmedik bir anda geldi. Şebnem Paker'in annesi Nilgün Paker: "Benim altıncı hissim çok güçlüdür. Onlar yarışmaya gitmeden üçüncü olacaklarını söyledim. Sonucu öğrendiğimde mutluluktan uzun uzun ağladım." Açıklamasını yapmıştır.

Şebnem Paker yıllar sonra NTV'de Eurovision belgelesine konuşmuştu. "Giderken çok sessiz sedasız gittik, tıpkı bir önce ki yıl gibi. Kendimiz promosyonla ilgili t-shirtler falan bastırarak gitmiştik. Burada hiç yaşamadığım bir atmosferi orada yaşamış oldum o dönem. Daha önce tanıtım yapmak yasaktı şimdi her yerde promosyon kampanyları yapılıyor. Ertesi gün döndüğümüzde havalimanında bizi karşılayan grupla birlikte gerçekten, gerçekten burada önemli bir mesele yarattığımın farkına vardım. İlk 3'e girilebiliyor, işte tanıtım yapmadan hemde türkçe bir parçayla bu bence daha sonraki başarılara büyük bir etken oldu."

Başka bir röportajında "Parçan'nın enteresan bir büyüsü var, bana enteresan geliyor hala bir sürü geri dönüş alıyorum, külüplerde çalıyor, enteresan geliyor aradan 20 yıl geçti, hiç bir profesyonel destek yok kendi kendine oluyor, radyolarda çalıyor demek ki olmuş." Açıklamasını yapmıştır.

2004 yılında TRT'de yayınlanan Eurovision belgeselinde 1997 Türkiye delegasyon başkanı Bülent Osma, "Şebnem Paker'in arkasında büyük bir plak şirketi olsaydı birinci olurdu." Açıklamasını yapmıştır.

Başarılar

"Dinle" hala 1997 yıllarının en çok konuşulan olaylarından biridir. Her yıl binlerce Eurovision severlerin oy kullandığı TOP 250 listesinde 'Dinle' 2017 yılında 31. sırada yer almıştır.

Şarkının değeri sonradan bilinse de teknoloji sayesinde şarkının performansı Youtube'da 10 milyon izlenmeye ulaştı. Ekşi Sözlük ve diğer sosyal medya sitelerinde sesi ve güzelliğinden bahsedilmiştir.

Eurovision rekorlar kitabında "En uzun nota rekoru" kategorisinde Mary Spiteri 13 saniye ile kazanmıştır. Şebnem Paker 6 saniye ile yer almıştır. 



Göz atmanız gerekenler!


1996 yılında ülkemizi 'Beşinci Mevsim' ile temsil etmiştir.



1998 yılında "Çal" isimli şarkısıyla Türkiye elemelerine katılmış ancak başarılı olamamıştır.

Yorum Gönder

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates