Pages

Çocuk Eurovision'da Türk Devleti | Kazakistan

Kazakistan'ı 2018 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'nda Daneliya Tuleshova 'Òzińe Sen' isimli şarkısıyla temsil edecek.

Kazakistan
Kazakistan Orta Asya ve Doğu Avrupa’daki bağımsız devlettir. Kazakistan, (Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, ve Türkmenistan ile birlikte) günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletinden biri olup Türk Kenesi ve TÜRKSOY'un üyesidir. 2.724.900 km² yüzölçümü ile (Batı Avrupa'nın yüzölçümü kadar) dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesidir. Müslüman ülkelerin ve Türk devletlerinin yüzölçümü bakımından en büyüğü, doğal kaynaklar bakımından da en zenginidir. Kazakistan Türk tarihinin önemli devletlerinden olan Saka, Hun, Göktürk, Kıpçak, Karahanlı, Altın Ordu gibi devletlerin merkezussu, Kıpçak, Oğuz, Karluk gibi Türk boylarının beşiği olmuştur. Türkiye'de 10.000'den fazla Kazak ve Kazakistan'da 97,015 (2009 verilerine göre) Türk yaşamaktadır.

Kazakça
Kazakça veya Kazak Türkçesi Kıpçak öbeğine ait, Kazakistan'da konuşulan çağdaş Türk yazı dillerinden biridir. Nogay ve Karakalpak Türkçesine yakındır.

Dünya'da yaklaşık 16 milyon kişi, Kazakistan'da da 10 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır. Moğolistan'ın batı bölgesindeki Bayan Olke (diğer adı Bayan Olgey) eyaletinde yaşayan Kazak Türkleri Kazakistan'ın kullandığı alfabeyi kullanarak Kazak Türkçesi yazmaktadırlar. Bayan Olgey'de oturanların çoğu %88,7 oranla Kazak Türkleridir. Bu bakımdan eyalet nüfusunun %98'i kadarını Türk halkları oluşturmaktadır. İldeki önemli bir nüfus Kazak Türkçesi konuşmaktadır.

Eurovision'da Kazakistan
Henüz Eurovision'a katılmayan devlet kanalı 2008 yılından beri EBU üyesi olmayı bekliyordu ve nihayet 2017 yılında EBU üyesi oldu. 2010 yılından beri yarışmayı yayınlıyor. Kazakistan bu yıl ilk kez Çocuk Eurovision Şarkı Yarışması'na katılacak. Eurovision'a katılmaları için EBU tarafından davet edilmesi gerekiyor.




Daneliya Tuleshova
18 Temmuz 2006 doğumlu olan Daneliya Ukrayna, Kazak, Rus ve Tatar kökenlidir. "The Voice Kids Ukraine" yarışmasını kazanmıştır.

Favoriler arasında! 
Bu yıl Kazakistan'ı 'Òzińe Sen' ile temsil edecek olan Daneliya yarışmanın favorileri arasında yer alıyor.

'Òzińe Sen' (Kendine İnan) şarkısının Kazakça sözleri Kamilla Dayırova tarafından yazılmıştır. Şarkının İngilizce sözleri ise Artyom Kuzmenkov tarafından yazılmıştır.



Şarkının Türkçe sözleri



20 ülke'nin katılımıyla yarışma 25 Kasım'da Beyaz Rusya'da gerçekleşecek. Türkiye saatiyle saat 18.00'de başlayacak!

Türkiye'den 24 ve 25 Kasım tarihlerind junioreurovision.tv sitesinden Kazakistan'a oy kullanabilirsiniz.

Yorum Gönder

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates