Pages

Kazakistan Eurovision'a katılacak mı?

2016 yılından beri EBU üyesi olan Kazakistan (Khabar Agency) bu yıl Belarus'da düzenlenecek olan Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'na katılacak.

Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'na katılmasının ardından Eurovision'a katılması bekleniyor. Peki Kazakistan Eurovision 2019'a katılacak mı?

Khabar kanalının editörlerinden Yerlan İguisinov "Her yıl katılım başvuruları gönderiyoruz. 25 Temmuz’da katılım daveti aldık. Bu yarışmayı iyi bir derecede bitireceğimizi umuyoruz. Kazakistan'da bu yarışmaya katılmaya layık olan yeterli sayıda çocuk var. Eurovision Şarkı Yarışmasındaki katılım hakkında konuşmak için çok erken."

Sanat dalında uzman olan Nurlan Kambarov, Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'ndakı katılımın ardından Eurovision için kapı açılacağına inanıyor.

Henüz davet yok


Kazakistan birkaç kez Eurovision'a katılmaya çalıştı. Avrupa Yayın Birliği, Kazakistan'ı katılım için davet etmedi.

Katılım çok pahalı

Müzik eleştirmeni ve Eurovision yorumcusu Roman Ryifeld katılımın çok pahalı olacağını söyledi.

Eurovision ticari bir projedir. Yayın ve katılım pahalıdır.

"Eurovision ticari bir projedir. Yayın ve katılım pahalıdır. Şimdi Kazakistan'ın Eurovision Şarkı Yarışmasına katılması ve para biriktirmesi mantıklı değil. Ülkede bütçeden fonlar olmadan kendilerini desteklemeye hazır olan sponsorlar olacak."

"Uluslararası yayınların yazdığı gibi, Eurovision'a 300-500 bin avroya ihtiyaç vardır. Bu miktarın yarısı Avrupa Yayın Birliği'ne devredildi. Geri kalanlar, sahneyi dekore ederek, katılımcının sahne görüntüsünü yaratarak, delegasyonun otelde kalması için harcanıyor."

Eurovision popüler değil

Yapımcı ve gazeteci Askhat Sadyrbai, Eurovision gibi pahalı bir yarışmanın Kazakistan'da pek popüler olmadığını düşünüyor.

"Kazakistan'da Eurovision ve Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'na çok az ilgi var. Beş veya altı yıl önce Kazakistanlı öğrenciler bu yarışmayı büyük bir istek ve ilgiyle izlediler. Bu ya da bu ülkeden kimin katıldığını dikkatlice takip ettiler. Ancak son yıllarda Eurovision'a olan ilgi azaldı. Diğer uluslararası yarışmalara dikkat etmeye başladık. Örneğin, Kazakistan'da, Dimash Kudaibergen'in katıldığı bir yarışmada popüler oldu."

Avrupa Yayın Birliği Radyo Azattyk'in sorusuna cevap verdi. "Sadece EBU üyeleri Eurovision Şarkı yarışmasına katılıyor. Gözlemci ülkeler misafir olarak davet edilebilir. Önceden misafir olarak Avustralya davet edildi. Bu kurallara göre diğer ortak üyelerin yarışmaya katılmaları planlanmaktadır. "

Bu demek oluyor ki Kazakistan otomatik olarak Eurovision'a katılamaz.

Kazakistan 2014 yılında Zhanar Dugalova ile Türkvizyon'a katılmış birinci olmuştu. Zhanar Dugalova Eurovision'da Kazakistan'ı temsil etmek istediğini açıklamıştı.

Kaynak: Radyo Azattyk

Yorum Gönder

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates